תוכנית האירוע:
17:00 דרינקים והתכנסות
17:30 פתיחת האירוע | שרון בר לב, מנכ"לית עמותת הכוריאוגרפים
הרצאת מבוא: "המצאת הקהל" | ד״ר דפנה בן-שאול
כיצד ומתי נוצר קהל? מתי הוא מתקיים: במבט? ברגע אנרגטי של תלות בין הופעה לקליטה?
ד״ר דפנה בן שאול תפתח את הכנס ״לגופו של קהל״ בהרצאת המבוא: המצאת הקהל. ממעמד הר סיני ויוון העתיקה ועד מדיות חברתיות וקהל במרחבים הווירטואליים. קהל כשאלה פוליטית, קהל כשאלה תרבותית וקהל כשאלה אתית: מה תפקידו הפעיל, שמתחדד במצבי סיכון, עדות ודילמה – להישאר בחשכה בלי לנוע או לנקוט בפעולה?
שער ראשון: קהל ומדיניות תרבות
הרצאה מרכזית: "מחקר קהל ומדיניות תרבות" | פרופ׳ בן וולמסלי, ברטניה
פרופ׳ וולמסלי מגיע ארצה כאורח הכבוד של עמותת הכוריאוגרפים ויתן את הרצאת הפתיחה של הכנס הנודד ״לגופו של קהל״. בהרצאתו יפרוש את עיקרי מחקריו האחרונים המשלבים מחקרים אקדמיים לצד פרקטיקות בתחום פיתוח ומחקר קהל. וולמסלי חוקר את ההשפעה שיש לאמנויות המופע על איכות חיי האדם והאופן בו האמנות, כמו גם מוסדותיה, בעלות השפעה על ועם הקהלים שלהן. מחקריו משלבים בין שדות שונים של אמנות ושיווק, ניהול ומדיניות תרבות, ומנתחים התנהגות של ארגוני אמנות ושינוי פרדיגמות בניהול ומנהיגות תרבות.
שער שני: פדגוגיה וקהל העתיד
"איך בונים קהל" | פרופ׳ זהר שביט
בהרצאתה תדבר פרופ׳ שביט על דפוסים של צריכת תרבות. וכיצד דפוסים אלה נרכשים ונבנים במהלך הילדות. איך יש לבנות את הדפוסים האלה באופן פעיל, כחלק מארגז הכלים שילדים רוכשים בתהליך החִברות והתִרבות שלהם. נכסים רוחניים ונפשיים אלה, חשוב שירכשו בתקופת הילדות, וקשה מאד עד בלתי אפשרי, לרכוש אותם מאוחר יותר. בהרצאתה תציג שביט שני פרויקטים שפיתחה: "חן לתינוק" ו"ספר בכל בית" – קריאת ספרים כחלק אורגני מהילדות.
״פיתוח קהלי העתיד במערכת החינוך״ | איריס רונלי ריקליס
איריס תציג את השינויים האחרונים בהתייחסות לחינוך לתרבות, את מורכבות הממשק בין משרדי החינוך והתרבות, הרפורמות במשרד החינוך המשפיעות באופן ישיר על חינוך לתרבות ויצירת קהלי העתיד, מול תוכנית סל תרבות ארצי הוותיקה – תוכנית חינוכית שנועדה לחשוף את תלמידי ישראל לתרבות ואמנות כחלק ממערכת החינוך הפורמאלי.
שער שלישי: קהל וקהילה בהקשרים גיאופוליטיים
"קוי התפר, חדרי הלב, מרחבי הקהל : על אמנות בין קהילות שונות בירושלים״ | נעמי בלוך פורטיס
בהרצאתה תדבר נעמי בלוך פורטיס על דרכה המקצועית, החברתית והאישית כמובילת תרבות, אמנות ויצירה, באחת הערים המורכבות והמעוררות בעולם – ירושלים. על השלת שכבות ושינוי פרדיגמות המאפשרות להתבונן במבט חדש על קהל – מהו קהל ומי הוא הקהל? על יציאה ׳מהאוטומט׳, על הנגשת תרבות, והפרטים הקטנים והגדולים המאפשרים את התרחבותה של עשיה אמנותית עם קהילות של ישראלים, פלסטינים וחרדים.
"התיאטרון הבדואי הראשון" | סהל אלדבסאן
תיאטרון אלמהבאש נוסד בשנת 2006 במטרה להקים תיאטרון מקצועי לחברה הבדואית ברהט, תוך שמירה על הניב הבדואי. הקמת התיאטרון מהווה מודל להצמחת קהל של צרכני תרבות ותיאטרון בחברה בה לא היה ממסד אמנות קודם לכן. הקמת גוף תרבות זה מעודדת הון אנושי בתחום התיאטרון הבדואי בדרום, ומהווה קרקע לעשייה אמנותית מקצועית לערביי הנגב ומעודדת לקחת חלק פעיל ביצירת התרבות ולא רק כצרכני תרבות.
שער רביעי: צורות חדשות למפגש עם קהל בעידן העכשווי
"הכירו את ׳סוכנות הקהל׳" | ד"ר טל פדר ושרון בר לב בשיחה עם אנשי The Audience Agency
איך להבין קהל? מהו מיפוי קהל וכיצד בונים אסטרטגיות להרחבת קהלי יעד? איך משתמשים במערכות נתונים, סטטיסטיקות ומידע ציבורי- בשביל לבנות קהל ולהישאר רלוונטיים?
ד״ר טל פדר (חוקר מדיניות תרבות) ושרון בר לב (מנכ״לית עמותת הכוריאוגרפים) ישוחחו עם אנשי ׳סוכנות הקהל׳, ארגון מחקר בריטי עצמאי הפועל בתמיכת משרד התרבות הבריטי ומעניק שירותי ייעוץ ומחקר בתחומי פיתוח קהל לארגונים ומוסדות התרבות והאמנות במדינה. דוברי הארגון יציגו את פעילותם ויחשפו מודלים חדשניים לעבודה, מערכות מיפוי ואסטרטגיות להרחבת קהלים וכלים לשינוי פרדיגמות ביחס לקהל.
*בתום השיחה יציגו ד״ר טל פדר ושרון בר לב מחקר ישראלי ראשון מסוגו סביב לימוד ופיתוח קהל בישראל, ביוזמתה של עמותת הכוריאוגרפים.
****
"דעת – קהל" | מאיה ברינר
במהלך האירוע תתקיים פעולה פרפורמטיבית השתתפותית בהובלת הכוריאוגרפית מאיה ברינר, אשר תזמין את המשתתפים להתמקם מחדש כקהל ומול קהל שוב ושוב.
בהמשך שנת 2023 ימשיך הכנס הנודד לבקר צדדים שונים של העיסוק בקהל בהקשר לוקאלי ובינלאומי התואם את נושאי הדיון. בכל אחת מהתחנות בהן נעצור ברחבי הארץ, נבקש להעמיק ולהרחיב את הדיון בכל אחד מענפי ההתייחסות אשר יוצגו בכנס הפתיחה.