ב29 לפברואר 1924 נולדה נועה אשכול.
פברואר 2024 אמור היה להיות החודש הפותח את אירועי 'שנת המאה' להולדתה. אסון השביעי באוקטובר, והמלחמה הקשה המתנהלת מאז, טרפו את הקלפים.
סדרת המופעים האינטימיים לוחם וחולם נולדה מהרצון לציין את יום הולדתה המאה של אשכול תוך התייחסות למציאות הקשה והמטלטלת שכולנו נתונים בה מאז שביעי באוקטובר.
באוקטובר 1973, עם פרוץ מלחמת יום-כיפור וגיוסו של שמוליק זיידל – רקדן ב'קבוצה לריקוד קאמרי' באותן שנים – ללחימה, הגיבה אשכול למאורעות בהחלטה להשהות את העבודה על הריקודים עד שיחזור זיידל בריא ושלם מהקרבות. באותם שבועות של המלחמה הקשה ההיא החלה אשכול בעיסוק אמנותי חדש – יצירת שטיחי קיר משאריות בדים – עיסוק בו תתמיד עד אחרית ימיה.
בקיום מופע זה מבקשים חברי הקבוצה בהרכבה הנוכחי – במעין היפוך לבחירה של אשכול לפני חמישים שנה – להציג מבחר מריקודיה, אשר בשם שהעניקה להם, ובחומרים התנועתיים שיצרה בהם, מהדהד נושא המלחמה.
בימים אלו, בהם התיעוד החזותי כה זמין; כשמראות וקולות המלחמה מגיעים לכל מסך במלוא עוצמת זוועתם ואימתם, נוגעת יצירתה של אשכול בנושא המלחמה בכלים עדינים של אמצעים אמנותיים על טהרת תנועת הגוף.
על קירות הסטודיו בביתה יוצגו גם שטיחי קיר שיצרה אשכול בהשראת אירועי עימות ומלחמה שהתרחשו בארץ. ביצוע הריקודים על רקע שטיחי הקיר מציב את התימה של המלחמה כמעין קפסולה בה מצטלבים תחומי היצירה, בהם פעלה אשכול.
בתצלום: הקבוצה לריקוד קאמרי (רחלי נול כהנא, שמוליק זיידל, רותי סלע) בביצוע ׳פוגה (0) טריו׳ (לוחם וחולם), מהסוויטה ׳נושא ווריאציות׳. חזרות בסמינר הקיבוצים לקראת פסטיבל ספולטו, איטליה, 1972. צלם לא ידוע.